HemNyheterI år kan alla fira den perfekta Trandagen!

I år kan alla fira den perfekta Trandagen!

Man kallar Trandagen för Nybros nationaldag. Orsaken är självklar. Trandagen firas främst i ett område i sydöstra Sverige, med Nybro i mitten! Dessutom kan förutsättningarna för att fira en riktigt traditionell Trandag inte bli bättre än i år. För festen infaller på en lördag!

Den 25 mars varje år firas Trandagen i Nybro med omnejd, som du säkert vet. Enkelt att komma ihåg, det är samma dag som Marie bebådelsedag och Våffeldagen. Flera generationer med Nybrobor har ägnat kvällen den 24:e åt att hänga upp strumpor på sänggaveln. För traditionen säger att självaste tranan kommer under natten. Tyst och flaxfritt smyger fågeln in och stoppar strumporna fulla med godis. Några familjer har flyttat Trandagen till närmaste lördag, eftersom regeln att bara äta godis på lördagar är väl värd att hålla. Men just i år är det inget problem! Trandagen infaller, fullständigt perfekt, på en lördag!

Så till några andra frågor om Trandagen som vi ofta får?

Fråga: Måste det vara godis, kan man inte stoppa annat i strumporna?

Svar: jodå, det viktigaste är att traditionen med tranan upprätthålls. Små leksaker, frukt, lappar med kul överraskningar typ”grattis, du ska få en lillasyster” funkar minst lika bra.

Fråga: Om man är född i Nybro och van vid Trandagen, måste man sluta hänga upp strumpor när man blir vuxen?

Svar: inte alls. Bara fortsätt. Häng gärna strumpan flera dagar i förväg så partner eller andra inte missar att du är en ”vuxenfirare”. Det går ett rykte att en man i Nybro friade till sin flickvän via ett litet paket med en ring i, som han lagt i hennes strumpa. Hon blev jätteglad! De bor i Hanemåla med två barn nu. Att ge bort en kärleksmåltid genom en lapp i strumpan är aldrig fel. Dessutom kommer ju Trandagen alltid när det våras. Både i naturen och inne i den förfrusna kärlekslängtande själen.    

Glad Trandag på er allihop!

POPULÄRT