Hockeykultur på äkta nybroitiska

God dag, kära Nybrobor!

Godast av alla stunder är den när man stilla kan iaktta!

Bäst av alla känslor, näst kärleken, är ett inre leende.

Skönast av alla klådor är skrivklådan, för den kan man bli av med genom att stilla iaktta, le lite invärtes, och sedan skriva av hjärtans lust.

Jag har bestämt mig för att skriva anonymt. Det blir med spännande så. Chans att våga vara lite sannare. Men vi delar perspektiv, du och jag, för vi uppskattar det vackra, roliga och lätt galna i Nybro. Kanske ses vi då och då, nere vid Bolanders bäck, mitt i vår vackra stad. Och om du gissar vem jag är, kom fram och knacka mig på axeln och säg: ”Vacker utsikt idag!” Då svarar jag: ”Så in i nordens fint”, för jag har lärt mig att man säger så i Nybro.

Det charmiga drag av storhetsvansinne som präglar Nybro roar mig oerhört. Man pratar mycket hockey i vår stad. Senaste matchen, javisst. Nästa match, så klart. Men minst lika mycket om säsongerna i slutet av 60-talet när stadens lag låg i högsta divisionen. I den äkta Nybroitens sinne är dessa båda säsonger beviset för att Nybro för alltid är ett storlag, och att besöket en bit ner i seriesystemet bara är tillfälligt. Vi jämför oss med Tingsryd, Karlskrona och Växjö, och att de vi möter är lag som Mörrum, Olofström och Tyringe ser vi som tillfälligheternas spel. Några puckar till i mål, lite mindre otur och en tre-fyra fortsättningsserier, så är vi snart uppe i topp igen. Och allt bevisas av att Kalmar HC ligger i en lägre serie, har alltid gjort och kommer alltid att göra. 

Och vill man ha en verkligt lång och rolig diskussion på torget ska man säga att Sverker Torstensson var den verkliga busen i fighten med Des Moroney. Snabbt kommer det fram 3-4 Nybrobor, både män och kvinnor, och lovar på heder och samvete att allt var Des fel, att de själva var vittnen, såg exakt vad som hände, och att de kan beskriva den exakta röda nyansen i Sverkers ansikte. Det är äkta hockeykultur, på nybroitiska!

Så har vi det vid bron över Bolanders bäck. Vi vaktar de eviga värdena! Och evigt i Nybro är att vi är en av landets verkliga hockeymetropoler, men de djupaste kunskaper i hur laget borde spela, vilka som borde värvas och kastas ut, och hur en äkta pauskorv ska smaka! SHL i alla ära. Det är resan dit som är målet, det är därför vi drar ut lite på det.

Undrar förresten var man kan få sina skridskor slipade nu för tiden? Behövs nog, för senast var det Örnsved som slipade mina.

Så är det bara, ska jag sä´da!

Brovakten