Ett händelserikt liv har verkligen 76-årige Kenneth Hammarström, Nybro varit med om. Han var länge en etablerad elektriker för att senare lyckas i ännu högre grad som fastighetsmäklare.

De första åren bodde han hos sin mormors syster på ett dagsverkstorp i närheten av Smedby och kom till Nybro när det var dags för skolstart som sjuåring.

– Jag gick de första åren för fröken Olsson i skolan på Långgatan och senare följde först Paradisskolan och senare den då nybyggda Fagerslättsskolan. Efter endast sjuårig skola i började jag jobba som elektriker och hade då inte ens fyllt 14 år, berättar Kenneth Hammarström.


Hans första arbetsgivare var elektrikern Åke Ekdahl. Fram till i 20-årsåldern var han hos denne för att sedan fortsätta hos Elektroinstallationer, som drevs av Åke Torim.

Jobb på hög höjd

– Något jag inte glömmer i brådrasket var då jag vid 21 års ålder fick uppdraget som elektriker att montera en provisorisk anläggning för flygvarningslampor på den 320 meter höga tv-masten i Bälshult. Hissen var trasig mesta tiden när jobbet pågick, varför jag då i stället fick klättra upp på dessa hisnande höjder!

Ryggproblem

– Jag trivdes utmärkt hos dessa båda företag som elektriker, men däremot hade kroppen tagit mycket stryk och framför allt ryggen. Enda utvägen var att börja med något annat, vilket jag gjorde 1975. Alltså började jag som fastighetsmäklare och fick ett fantastiskt stöd av den etablerade fastighetsmäklaren Erling Karlsson, Emmaboda, vilket var av största betydelse och jag kunde köra igång i egen regi året därpå.

Konkurrensen inom den bransch Nybro var inte särskilt påtaglig, vilket innebar att Kenneth Hammarström fick en lyckosam start.

– Jag hade tidigare hunnit med åtskilliga byggjobb på fritiden och bland annat renoveringar vid flera tillfällen. Dessa erfarenheter var värdefulla som mäklare och dessutom var jag först i Nybro med att sätta ut bilder på aktuella objekt i det skyltfönster jag hade på kontoret, som, låg på Gamla Stationsgatan. Denna marknadsföring var betydelsefull och vidare var min fru Britt-Marie Hammarström en klippa, då hon utförde massor av skrivgöromål.

Kenneth-vid-skrivbordAuktoriserad mäklare

Redan 1980 fick Kenneth Hammarström certifikat av Kalmar Läns Handelskammare. Två år senare var han auktoriserad fastighetsmäklare och gick med Mäklarsamfundet. Dessutom läste han juridik på korrespondens.

Goda kundrelationer

– När jag startade var det inte riktigt samma villkor som idag, då det gällde besiktningar, men redan från början var jag angelägen om att skapa goda relationer med kunderna. Om det eventuellt förekom något fel med ett objekt rättade jag till detta omgående. På så sätt fick kunderna ett förtroende för mig.

Sonen Glenn Hammarström jobbade ihop med Kenneth Hammarström i tiotalet år och driver numera Hammarströms Fastighetsförmedling.

– Jag har sedan väldigt unga år varit intresserad av motorer och bilar. Det är en hobby jag har fortsatt med och ska närmast renovera en så kallad vespa. För att hålla mig i form kör jag med styrketräning, besöker gym, spelar bowling och gillar att att dansa, säger Kenneth Hammarström.

INGVAR GUNNARSSON